Föreläsning

Jag är transperson, men jag pratar inte så mycket om det. Jag pratar om varför vi tycker det är konstigt att människor är olika, trots att det enda alla människor har gemensamt är att vi är olika! 
 Min föreläsning bygger på fakta och fiktion, humor och allvar, filmer, bilder och texter med det primära syftet är att uppgradera och bredda sättet att tänka, och att inspirera åhöraren att våga reflektera över sig själv och andra – utan att döma.

Om SaraClaes

Det blev stor uppståndelse i media när jag 2003 valde att bli offentlig med min transidentitet. 
Då jobbade jag som marknadschef och nöjesproducent på Slagthuset i Malmö. Idag är jag är jag föreläsare och jag föreläser alltid som ”Sara”. Dels för att jag är transperson, men också för att det utmanar åhörarens sätt att tänka.
2011 mottog jag ”Stora Talarpriset” och 2012 kom boken ”Från Man till Människa”. 

2018 var jag nominerad till ”Årets Talare” och jag finns med på eventeffect.se lista över Sveriges 100 populäraste föreläsare. Kanske blir du av med några av dina fördomar eller också har du bara flyttat dina egna gränser ett par snäpp framåt – i båda fallen har du haft väldigt roligt.

Sagt om SaraClaes Schmidt

Vi är mer än nöjda med föreläsningen med SaraClaes! Det var en fantastisk eftermiddag och SaraClaes fick stående ovationer från vår personal. Det var en eftermiddag fylld av energi, personlig utveckling, uppvaknande, tårar, skratt, inspiration, mänsklighet, eftertänksamhet och förståelse, nya begrepp och en påminnelse om vad som borde vara "normala" normer och värderingar. Dagen i efter fylldes av många, långa och höga diskussioner i korridorerna och i fikarummen, enbart i positiv bemärkelse

Susanne Runnälv, personalchef, Sydnärkes Utbildningsförbund

Vill man jobba med, och utveckla värden som mångfald, jämställdhet och medmänsklighet på sin arbetsplats, eller bara bli bättre på livet, så är en sittning med SaraClaes en smärre nödvändighet. Jag är avundsjuk på alla som ännu inte förlorat sin SaraClaes-oskuld – och det är bara för att få uppleva själva förälskeögonblicket! SaraClaes tar bokstavligen sin publik som gisslan och berör som få. Ett regn av förlösande skratt och nya, viktiga insikter avlöser varandra och ändå vill man bara ha mer. Och kanske bäst av allt – man grips av en oemotståndlig lust att ta övriga åhörare i handen och springa ut och förändra världen!

Sofi Lillemor Johansson Marknads- och kommunikationsansvarig på Medborgarskolan Väst.

Claes Schmidt/Sara Lund använder inte pekpinnar och politiskt korrekta fraser i sin propaganda för mångfald, tolerans och öppenhet. Han håller istället upp en skrattspegel som får oss att se det absurda i vad som betraktas som normalt. Genom mer eller mindre provokativa skämt blottlägger han våra fördomar om människor med olika etnisk bakgrund, olika sexuella läggningar, olika funktionsvariationer och andra avvikelser från det som betraktas som norm. Det enda som är säkert när det gäller fördomar, enligt Claes Schmidt/Sara Lund, är att vi alla har dem.

Ulf Persson, NSD

Boka SaraClaes Schmidt

0707 41 40 95
info@saralund.se
saralund.se

Eller genom din vanliga talarförmedling